کشف سریع‌ترین سیاه‌چاله جهان که در هر ثانیه یک زمین را می‌بلعد

اخترشناسان سیاه‌چاله‌ای کشف کرده‌اند که که در هر ثانیه جرمی معادل کل سیاره زمین را می‌بلعد. این غول بزرگ سریع‌ترین سیاه‌چاله‌ ای است تاکنون شناسایی شده است و در ۹ میلیارد سال گذشته به یک اختروش فوق درخشان نیرو می‌دهد.

یک تیم تحقیقاتی بین‌المللی دریافته است که جرم این سیاه‌چاله غول پیکر ۳ میلیارد برابر خورشید است و مصرف سریع آن موجب رشد سریع این غول بزرگ شده است. این سیاه‌چاله از طریق فرآیندی به نام برافزایش (Accretion) بزرگ می‌شود که در آن، ماده را از یک صفحه نازک گاز و غبار که در اطراف این جرم عظیم می‌چرخد، بیرون می‌کشد.

دیگر سیاه‌چاله‌های با اندازه مشابه، میلیاردها سال پیش رشد خود را متوقف کرده‌اند، اما این سیاه‌چاله‌ی تازه کشف‌ شده همچنان در حال بزرگ‌تر شدن است و هم اکنون ۵۰۰ برابر بزرگتر از کمان ای‌ (*Sagittarius A) است که یک ابرسیاه‌چاله در قلب کهکشان راه شیری  بوده و کل منظومه شمسی را در پشت افق رویداد خود، مرزی که هیچ چیز نمی‌تواند از آن بگریزد، جای می‌دهد.

بر اساس این اطلاعات، محققان به این نتیجه رسیدند که این سیاه‌چاله جدید کشف شده، سریع‌ترین سیاه‌چاله در حال رشدی است که در ۹ میلیارد سال گذشته وجود داشته است.

کریستوفر اونکن (Christopher Onken) محقق دانشکده تحقیقات نجوم و اخترفیزیک در دانشگاه ملی استرالیا و محقق ارشد این مطالعه در بیانیه‌ای گفت: اکنون ما می‌خواهیم بدانیم چرا این سیاه‌چاله متفاوت است. آیا اتفاق فاجعه باری رخ داده است؟ شاید دو کهکشان بزرگ به یکدیگر برخورد کرده‌اند و مواد زیادی را به این سیاه‌چاله ریخته‌اند تا از آن تغذیه کند.

برافزایش سریع ماده به سطح این سیاه‌چاله همچنین منجر به انفجار یک اختروش شده است که انرژی ۷۰۰۰ برابر درخشان‌تر از نور هر ستاره در کهکشان راه شیری از خود خارج می‌کند. در واقع، این اختروش که SMSS J۱۱۴۴۴۷.۷۷- ۴۳۰۸۵۹.۳ نام‌گذاری شدهپ، درخشان‌ترینِ این رویدادها طی حدود دو سوم از عمر ۱۳.۸ میلیارد ساله جهان هستی است.

بیشتر بخوانید: سیاه‌چاله چیست و چه چیزی در درون آن وجود دارد؟

 

اختروش
تصویر شبیه سازی شده از یک اختروش در فضا. انرژی اختروش‌ها از طریق تغذیه سیاه‌چاله‌ها تامین می‌شود، اختروش‌ها برخی از درخشان‌ترین اجرام جهان هستند. (Image credit: ESO/M. Kornmesser)

این اختروش وقتی از زمین مشاهده می‌شود، درخشندگی ۱۴.۵ دارد؛ به این معنی که فقط کمی تیره‌تر از پلوتو است و به اندازه‌ای روشن است که به طور بالقوه توسط تماشاگران آسمان با تلسکوپ‌های خوب در یک منطقه بسیار تاریک قابل مشاهده است.

کشف این سیاه‌چاله به عنوان بخشی از بررسی آسمان جنوبی برنامه SkyMapper انجام شد که توسط تلسکوپ ۱.۳ متری در رصدخانه سایدینگ اسپرینگ (Siding Spring Observatory) در استرالیا شناسایی شد.

با وجود درخشندگی باورنکردنی این اختروش، اونکن و تیمش این یافته را به عنوان یک سوزن بسیار بزرگ و غیرمنتظره در انبار کاه توصیف کرده‌اند. اونکن می‌گوید: اخترشناسان بیش از ۵۰ سال است که به دنبال اجرامی مانند این بوده‌اند. آنها هزاران نمونه کم‌نورتر را پیدا کرده‌اند، اما این نور خیره کننده مغفول مانده است.

کریستین ولف (Christian Wolf)، دانشیار دانشگاه ملی استرالیا و یکی از اعضای این تیم تحقیقاتی می‌گوید: بعید به نظر می‌رسد که ستاره شناسان سیاه‌چاله دیگری را پیدا کنند که با این سرعت رشد کند یا اختروشی با این بزرگی یا بیشتر را نیرو دهد. وی افزود: ما نسبتاً مطمئن هستیم که این رکورد شکسته نخواهد شد.

مقاله‌ای در مورد جزئیات این کشف به مجله Astronomical Society of Australia ارسال شده، اما هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است.

.

بیشتر بخوانید: اختروش چیست؟ چرا این اشیاء درخشان‌ترین اجسام کیهانی هستند؟

منبع Space
مطالب مشابه
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.