رصد نخستین خروج جرم از یک ستاره فراخورشیدی
یک تیم از ستاره شناسان دانشگاه پالرمو ایتالیا شواهدی از نخستین خروج جرم از تاج خورشیدی (CME) از یک ستاره به دست آوردهاند.
به گزارش علمیها و به نقل از فیز، خروج جرم از تاج خورشیدی یک فوران پر جرم از باد خورشیدی و افزایش میدانهای مغناطیسی است که از تاج خورشیدی بیرون میآید و در فضا منتشر میشود.خروج جرم از تاج خورشیدی معمولا با دیگر پدیدههای خورشیدی مانند شراره خورشیدی همراه است. این پدیده از مناطق فعال خورشید مانند لکههای گروهی خورشید به وجود میآید.
این مطالعه به رهبری کاستانزا آرجیروفی (Costanza Argiroffi) اخترشناس دانشگاه پالرمو انجام شد. اخترشناسان یافتههای خود را در نشست Cool Star ۲۰ در ماساچوست گزارش دادند. خروج جرم از تاج خورشیدی زمانی اتفاق میافتد که یک ستاره با فشار از پلاسما خارج شده و ذرات تاج خورشیدی خود را انرژی بخشیده و به فضای اطراف پراکنده میکند. این پدیده اغلب پس از شراره خورشیدی رخ میدهد.
اما در این مطالعه، محققان شواهدی از خروج جرم از تاج خورشیدی از یک ستاره بزرگ (تقریبا سه برابر خورشید) را به دست آوردهاند. این ستاره عظیم HR ۹۰۲۴ نام دارد و حدود ۴۵۰ سال نوری از زمین دور است. محققان با بررسی دادههای یک دهه پیش رصدخانه پرتو ایکس چاندرا (Chandra X-ray Observatory) ناسا گزارش دادند که آنها متوجه خروج جرم از تاج خورشیدی از این ستاره شدهاند.
آنها همچنین دریافتند که مواد خاصی نیز در اطراف این سیاره در حال حرکت هستند و تشکیل یک حلقه را دادهاند. به گفته اخترشناسان مواد خارج شده از این ستاره از حدود یک میلیارد تریلیون گرم ماده ساخته شدهاند. آنها همچنین دریافتند که انرژی جنبشی تولید شده توسط مواد بسیار پایینتر از آنچه پیشبینی میکردند، بوده است. اخترشناسان همچنین برای به دست آوردن شواهد دقیق، تغییرات طول موج اشعه ایکس ستاره مذکور را نیز مورد بررسی قرار دادند.
بیشتر بخوانید: کشف یک سیاره فراخورشیدی جدید با امکان حیات